joi, 5 mai 2022
Datele personale colectate la Recensământul 2022 NU sunt confidențiale
Preluare articol integral
de Natalia Vrânceanu
miercuri, 27 aprilie 2022, 14:34
in Actualitate, Social
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com
7.9k
VIEWS
Share on Facebook
Share on Twitter
Tehnologia folosită de Institutul Național de Statistică pentru anonimizarea datelor personale ale românilor în cadrul Recensământului 2022 este atât depășită, cât și utilizată într-un mod neconform, susțin specialiștii în securitate cibernetică. Deși președintele INS a afirmat că nu există niciun pericol în această privință, Eduard Șuică, programator și specialist în criptografie, demonstrează cât de simplu se poate extrage CNP-ul din identificatorul unic statistic (ISU) folosit de INS.
„Cât de în siguranță sunt datele personale colectate de INS?” Este întrebarea rostită de un număr din ce în ce mai mare de români, de când a început recensământul. Am aflat și răspunsul de la Eduard Șuică, programator și specialist în criptografie, în cadrul unui interviu pentru Observator Constanța. Acesta susține că NU există siguranță în ceea ce privește anonimizarea datelor.
„Datele nu sunt deloc anonimizate, ceea ce face posibilă identificarea individului. Noi trebuie să ne referim la un individ pe care nu îl putem identifica. Ori în momentul de față, ei pot identifica toate persoanele”, susține Eduard Șuică.
Reacția specialistului a venit după ce președintele INS, Tudorel Andrei, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că nu există niciun pericol cu privire la confidențialitatea datelor strânse la Recensământul 2022, ba mai mult, acesta a spus chiar că este 100% securizată.
„Din momentul în care ați finalizat chestionarul, datele sunt criptate și nu mai există nicio legătură între CNP, care se criptează într-un cod statistic care nu mai are nicio legătură cu acesta și datele introduse. Al doilea argument este că din Statistică nu ies date niciodată la nivel individual, ci indicatori agregați, până la un anumit nivel de detaliere”, a afirmat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.
Eduard Șuică contestă spusele președintelui INS, susținând că nu se poate face o astfel de afirmație cu atâta siguranță.
„În criptografie și în problemele acestea de securitate nimeni niciodată în lume nu poate spune ‘100% sigur’. Problema este că dânsul a spus că sunt 100%, când ei sunt 0% siguri,” a declarat specialistul.
Care este pericolul la care suntem supuși când ne autorecenzăm?
„Dacă o persoană din cadrul INS este rău intenționată, un funcționar de exemplu, poate să extragă toate datele acestea pentru toată populația țării, poate să ‘plece cu ele acasă’ „, susține Eduard Șuică.
A doua vulnerabilitate este legată de compromiterea unei stații de lucru, a unui calculator.
„Să spunem că unul dintre funcționarii de la INS are calculatorul virusat. În momentul acela, un atacator, prin intermediul acelui calculator, poate să extragă absolut toate datele acestea, toată radiografia unui CNP”, mai spune programatorul.
Au acces și alte instituții ale statului la datele noastre personale?
În interviul acordat recent Europei Libere, șeful INS, Tudorel Andrei, a dat asigurări că instituția nu publică niciodată date la nivel individual și că acestea nu sunt transmise către alte instituții.
„Nu cred că este vreo persoană care poate să reclame că în urma recensămintelor de până acum, începând din 1992 încoace, a avut de suferit ca urmare a completării chestionarelor de recensământ. În statistică, datele nu sunt oferite niciodată altor instituții, pentru probleme legate de Fisc, Justiție și așa mai departe”, a spus atunci Tudorel Andrei.
Cu toate acestea, pe lângă datele solicitate în chestionarul de Recensământ, sunt cerute și alte informații personale de la alte instituții ale statului – fapt confirmat și de șeful INS.
„Dacă datele erau anonimizate corect, chiar dacă cineva extrăgea aceste date, nu putea să identifice persoana. În felul în care au gestionat ei, persoana este identificabilă, ceea ce este o problemă și gândiți-vă că INS colectează date de la Ministerul Justiției, ANAF, Ministerul Sănătății etc. Practic, INS ajunge să aibă o bază de date cum nu are în momentul acesta nicio altă instituție a statului”, a mai declarat Eduard Șuică pentru Observator Constanța.
Care este soluția?
Deși specialistul în criptografie a sesizat și Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, acesta susține că la nivelul INS nu s-a luat în calcul o soluție.
„Răspunsul lor este că nu au avut suficiente resurse pentru programatori, ceea ce cred că este o problemă pentru foarte multe instituții și am ajuns în această situație în care datele noastre sunt vulnerabile. […] Dacă o firmă privată are genul acesta de scăpare, lucrurile devin foarte grave și se lasă cu amenzi foarte mari. Simultan, statului i se permit lucrurile acestea, în condițiile în care statul ar trebui să fie model„, a mai spus el.
Pentru a demonstra cât de vulnerabile sunt datele pe care le furnizăm , Eduard Șuică a făcut public softul necesar atacării unui CNP, un program pe care îl poate folosi oricine.
„Practic putem extrage CNP-ul din orice ISU. […] Având în vedere că timpul de ‘spargere’ a ISU/CNP-ului este mai mic de o milisecundă, consider că protecția este cel mult zero”, a concluzionat specialistul.
Soluția propusă de Eduard Șuică este angajarea în cadrul Institutului Național de Statistică a unui specialist sau a mai multora, cu o pregătire mai complexă în domeniul protecției datelor, astfel încât să nu mai existe posibilitatea pe viitor să apară astfel de probleme. Chiar și așa, o astfel de soluție ar veni prea târziu, pentru că deja a fost colectat un număr imens de date până acum.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu