marți, 23 iunie 2020
Cei super bogați isi injectează sânge de la adolescenți pentru a câștiga „nemurirea”
Tomasz Frymorgen
25 august 2017
Știri Sănătate și bunăstare
Imparte asta:
Copiați acest link
https://www.bbc.co.uk/bbcthree/article/347828f8-6e7f-4a9b-92ab-95f637a9dc2e
Citiți mai multe despre partajare
Dacă sunteți de un mileniu, s-ar putea să simțiți de ceva vreme acum că generațiile mai în vârstă sunt în afara să ne sugă.
Spre Yin-ul lor de locuințe accesibile, locuri de muncă sigure și pensii reale, se pare că avem Yang-ul de garaje auto cu șase cifre pentru locuințe, „concerte” pentru locuri de muncă și o vârstă de pensionare care, precum un miraj la orizont, pare să ajungă mai departe cu cât ajungi mai aproape de el.
Avocado la prăjit, este destul de clar că Yang nu merge bine în această relație.
Dar sângele pare să devină mult mai literal.
Pentru că cei super-bogați se pompează acum cu sângele tinerilor, în încercarea de a se împiedica să îmbătrânească.
Peste 100 de persoane au participat la un studiu clinic la o start-up din San Francisco care oferă transfuzii de sânge pentru pacienții mai în vârstă. Fiecare procedură costă 8.000 de dolari (6.200 de lire sterline) și vede pacientul injectat cu doi litri și jumătate de plasmă - elementul lichid de sânge care rămâne după îndepărtarea altor celule - preluat de la tineri.
Procedura este oferită ca o încercare experimentală de întinerire a vârstnicilor. Vârsta medie a pacienților este de 60 de ani.
Jesse Karmazin, 32 de ani, un om de știință format din Stanford, care a fondat clinica americană, a declarat pentru The Sunday Times că rezultatele inițiale ale pacienților săi au fost încurajatoare.
„Ar putea ajuta la îmbunătățirea unor lucruri precum aspectul sau diabetul sau funcția inimii sau memoria. Acestea sunt toate aspectele îmbătrânirii care au o cauză comună.
"Nu sunt chiar în tabăra de a spune că acest lucru va oferi nemurirea, dar cred că se apropie destul de aproape, în esență."
Transfuzie de sânge, cuplu care stă în fața sacului de sânge. Getty Images
Noul tratament vine pe baza mai multor studii din ultimii 17 ani în care cercetătorii de la Stanford au arătat că unirea sistemelor circulatorii (cunoscute sub numele de parabioză) între șoarecii vechi și tineri pentru a fi eficientă în întinerirea organelor, mușchilor și celulelor stem. În plus, un studiu de anul trecut a descoperit că plasma tinerilor în sine a avut un efect de întinerire atunci când au fost injectate la șoareci mai în vârstă.
Cu toate acestea, în ciuda rezultatelor studiilor bazate pe șoareci, cercetătorii au atacat validitatea științifică a experimentului lui Karmazin și au ridicat o serie de preocupări etice.
„Nu există doar dovezi clinice [că tratamentul va fi benefic],” argumentează Tony Wyss-Coray, neurologul din Stanford, care a stat la baza unui studiu cheie în 2014 pentru parabioză la șoareci. În primul rând, procesul lui Karmazin nu folosește un grup de control cu placebo, iar participanții pot avea 35 de ani.
De asemenea, criticii au subliniat pericolele expunerii inutile a oamenilor la riscurile potențiale ale transfuziilor de sânge, care includ urticarie, leziuni pulmonare și infecții fatale.
Alții au susținut că tratamentul se ridică la o înșelătorie care exploatează hype-ul în jurul proprietăților medicale netestate ale sângelui tinerilor.
"Oamenii vor să creadă că sângele tânăr restabilește tineretul, chiar dacă nu avem dovezi că funcționează la oameni și nu înțelegem mecanismul modului în care șoarecii arată mai tineri", a declarat Wyss-Coray pentru MIT Technology Review.
Plasma de sânge separată, care a fost extrasă din sângele donat.Getty Images
Și atunci există etica neobișnuită de a cumpăra sânge pe care tinerii ar fi crezut că le-au donat celor care au nevoie medicală și de a-l folosi pentru tratamente experimentale costisitoare.
În timp ce site-urile de donare a plasmelor din SUA oferă, în mod normal, o sumă de 20-50 USD (16-39 GBP), ele subliniază tratamentele de salvare a vieții pe care donațiile le pot susține, folosind mărturiile pacienților.
Și cu un număr disproporționat de cei mai săraci oameni din America care donează în mod regulat plasmă pentru a-și face capătul, acest lucru pictează o imagine foarte diferită lumii ciudate a medicinii regenerative, în care sute de milioane de dolari sunt investiți de cei mai bogați într-o încercare de îmbătrânire mai inteligentă. sau chiar moartea.
Karmazin a răspuns criticilor spunând că studiul său a trecut în revistă etică. Ca răspuns la critici cu privire la costurile și metodologia procesului, el adaugă că ar fi inechitabil să acorde participanților plătitori un placebo.
Și, susține el, pacienții săi obțin imediat recompensele tratamentului său: „Deja vedem că oamenii arată mai bine după un singur tratament”.
„Este ca chirurgia plastică din interior spre exterior.”
Hmm. Cu adolescenți palizi, nemurire și mult sânge, totul ne sună puțin amurg.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu